Info Straat
 
001
001 - 005
Administratief
Centrum
002
003
003 -
St. Jozefschool
(Broederschool)
006
008
009
010
011
012
013
014
016
017
020
 

 

Straatnaam

Adrescode

Pastorijstraat

WILPASTO_016

 

Periode

 

< 1940 - 1952

 

 

 

 

Huisnummer

Huidig nummer:

16

Vroeger nummer:

-

Van

< 1940

Tot

1952

 

Naam van het bedrijf / Beroep

bediende 

Uitbater(s)

Marcel Franckaerts

Toenaam

-

Telefoonnummer

-

 

Informatie

Zie de foto hieronder, gemaakt bij een plechtigheid waar Marcel Franckaerts optreedt als tolk bij de ontvangst van de "bevrijders" van Willebroek aan het einde van WO II.

Bron: KL-1952, BK-KDD

 

Afbeeldingen

 

 

8 mei 1945

Op 3 september 1944 werd Willebroek - na jaren bezetting - door de geallieerde troepen bevrijd, ook l is het aan Robert Vekemans uit Antwerpen te danken geweest dat de streek rond Willebroek zonder kleerscheuren en bloedvergieten werd omzeild.

Het was inderdaad deze in regenjas gehulde man die, ter hoogte van het Fort van Breendonk, de via de brug van Boom naar Antwerpen oprukkende Engelse legertanks tegenhield. Robert Vekemans kreeg plaats in één van die tanks. Hij leidde hen langs de Dendermondsesteenweg de vaartbrug over, om langs de Oostdijk, voorbij de fabrieken van De Naeyer, in Klein Willebroek toe te komen, waar ze over de toen nog bestaande tolbrug donderden en langsdaar, door Boom, de nietsvermoedende Duitsers in de rug aanvielen, waardoor de kans werd verkeken om van de streek één slagveld te maken.

Dank zij de inzet van deze man bleef Willebroek gespaard en werd Antwerpen op 4 september 1944 bevrijd.

(meer informatie over deze strategie op de pagina over de Van Enschodtbrug)

Op 8 mei 1945 werd aan Marcel Franckaerts gevraagd om tijdens de plechtige ontvangst van de geallieerde officieren op het gemeentehuis als tolk op te treden. Dat deed hij, en wij vinden hem daarom op bijgaande foto, die op die dag in de raadszaal van het gemeentehuis werd genomen, terug.

Op dit aan deze V-day herinnerend document zien wij achteraan van links naar rechts: Henri Fromont, Jef De Cock en Frans Verbraeck. Onder de "k" van Willebroek treffen wij Jan De Borger aan, en naast hem naar rechts toe (maar een trapje lager) staan Mariette De Boeck Mariette Haesaerts en Mariette Van den Heuvel.

Achter het gezeten gezelschap, dat bestaat uit Adriaan De Zaeger, Constant Broeckmeyer, burgemeester Gaston Fromont, gemeentesecretaris Mertens en Jules Borghijs, zien wij Frans Cortebeeck, Jan De Proft, Frans Paredaens, Jozef Polspoel, een tiental militairen, enkele ons onbekende gezichten, alsmede helemaal rechts Marcel Franckaerts, Albert Wuyts en Mon Van Lerberghe.

Een glorieus gezelschap op een even glorieuze dag.

Bron: "Kent u ze nog... de Willebroekenaars?" (Karel De Decker, Edit. Europese Bibliotheek - Zaltbommel, NL, 1977)

 

 

 

Laatste wijziging 22-09-2021 - Toevoegen nieuwe informatie
28-07-2021 - Creatie nieuwe pagina