Info Straat
 
Wat voorafging
1880
Ontstaan
1905
25-jarig bestaan
1931
Gemeentelijke
Brandweer
1940
WO II -
70-jarig bestaan
1954
Ir. G. Peeters
1963
Nieuwe kazerne
1976
Overstroming
1977
Z-Korps
1980
100 jarig bestaan
1984
Samenwerking
2007
Nieuwe kazerne
2018
Afbraak kazerne
 

 

Straatnaam

Adrescode

Brandweerplein - Brandweer Willebroek - 1905 - 25-jarig bestaan

WILBRNDP_BRDW_1905

 

 

De eeuwwisseling...

 

25-jarig bestaan (1905)

 

Een 2de korps in Klein Willebroek (1909)

 

Vanaf 1910

 

De vrijwillige brandweer van de fabriek Louis De Naeyer (WO I)

 

Vaandelinhuldiging (oktober 1922)

 

Jubelfeesten van de Vrijwillige Pompiers (12 tot 19 augustus 1923)

 

 

De eeuwwisseling...

 

 

1901

De Vrijwillige Pompiers van Willebroek.

Bron: PI-TB

19 oktober 1901

Opperbevelhebber Eugeen De Cleene, majoor-schrijver Jules Van Hoeck en kapitein J. Verrezen schrijven aan de gemeente dat:

in het bluschmateriaal gebrek is aan honderd en vijftig meters pers- of afleiddarm, in einden van vijftien meters lang, samen gevoegd wordende bij middel van raccordts van het oud systeem, met vijzen en niet met sleutels, en dan nog zestien meters zuigdarm in twee einden van acht meters lengte, zelfde raccords, doorsnede zeven tot acht millimeters voor beide soorten.

 

15 mei 1902

Emiel Van den Bossche is agent van assurantiën en schrijft als lid van de Vrijwillige Pompiers dat hij het blusmateriaal heeft nagekeken, en heeft vastgesteld dat:

er omtrent vijftig nieuwe meters darmen  zouden moeten aangekocht worden, al zou een deel der oude darmen misschien nog kunnen gerepareerd worden."

 

Bron: "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005, 100 jaar Brandweer te Willebroek, juni 1980, gemeentebestuur

Het Vrijwillige Pompierskorps van Willebroek, zoals we dat op bovenstaande van 1901 daterende foto hervinden, is een groepering van "van geen brand vervaarde mannen", die met hun brede snorren en hun blonde knevels de indruk geven meer dan een beetje daar te zijn!

Het Pompierskorps - dat ten jare 1880 werd gesticht - telde toen zo'n vijfentwintig leden, die onder leiding van kapitein Vleminckx de brandslang hanteerden. Later kreeg dit in ledental groeiende Pompierskorps achtereenvolgens De Cleen, D. De Winter, Florimond Rossaert, Jozef Verrezen en Jules Van Hoeck als kapitein.

Edward Gallée - die als Arjaantje op 's lands beste foren bekend was gereaakt - speelde tijdens die jaren tot in 1913 klaroen!

Het Vrijwillige Pompierskorps floreerde. Het was in het Willebroek van toen een vaste waarde geworden.

Later - in 1930 - toen het niet akkoord was met de administratieve verplicht geworden inmenging van de gemeente, werd het zelf de dupe van het geval. Het korps spartelde subsidieloos de toekomst in, die nog duisterder werd toen bleek dat het gemeentebestuur op 15 mei 1931 tot de oprichting van het Gemeentelijk Vrijwillig Brandweerkorps was overgegaan. Met als gevolg veel herrie en nog meer moeilijkheden tussen het door het gemeentebestuur gemeden Pompierskorps en het van dan af in de (subsidie-) watten gelegde brandweerkorps.

Tijdens die overgangsjaren ging het er hevig aan toe.

"Het was toen" aldus Fred Goossens "nog een open strijd tussen ons (de huidge brandweer) en tussen de mannen van Lacourt (het vroegere Pompierskorps). Die gingen nog blussen, maar die waren door de gemeente al afgeschreven. Met de klaroen werden de mannen toen opgeroepen, want wie eerst was, kon eerst gaan blussen.'k Heb nog geweten dat Brandweer Willebroek een leiding legde en dat de mannen van Lacourt die leiding ontkoppelden en zelf begonnen te spuiten! 't Was effenaf een open strijd! Ze zouden mekaar van het dak gespoten hebben! 't Ging toen te fanatiek. Op 't laatst dierf zelfs de klaroen niet te blazen. Dan zei men stillekes 't brandt daar!, omdat de Kommandant, die naast mijn schoonvader woonde, gereed stond om ook te gaan blussen."

Het Vrijwillige Pompierskorps bleef echter als vereniging, onder leiding van René Lacourt, deelnemen aan Willebroekse handel en wandel.

Het korps telde een tiental jaren geleden nog een zestigtal leden, onder wie Louis Amelinck (die toen voorzitter was), Henri Cools als commandant, die meer dan zestig jaar lid was geweest, en Guillaume Maes  (de kapitein) die bij meer dan honderdvijfentwintig branden de slang had laten hanteren!

Bron: "Kent u ze nog... de Willebroekenaars", Karel De Decker, uitg. Europese Bibliotheek, Zaltbommel NL, 1977

 

 

 

 

23 juni 1902

Brief van de Vrijwillige Pompiers aan het gemeentebestuur van Willebroek over de slechte toestand van het materiaal.

Indien door de gemeente geen maatregelen worden genomen om het materiaal terug in orde te brengen, zegt het bestuur van de Vrijwillige Pompiers ontslag te nemen.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

1 oktober 1903

Na de brand bij de weduwe De Bondt in de Dorpsstraat wordt vastgesteld dat meer dan veertig meter darmen door hunnen slechten staat, afgekeurd geworden".

Brief van het brandweerkorps aan het dienstdoende gemeentebestuur van Robert Peeters, na het overlijden van Louis De Naeyer op 16 februari 1902.

Hierin wordt verzocht dat het gemeentebestuur overgaat tot de aanschaf van 50  m brandslang, na zware beschadiging van ongeveer even veel lengte brandslang tijdens het blussen. 

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

 

10 februari 1904

Een eerste verzoek van de Vrijwillige Brandweer, in verband met een viering in 1905 naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het korps in 1905.

Vermits andere korpsen aanwezig mogen zijn, wordt gevraagd om tijdig (één jaar op voorhand) het nodige te regelen.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

27 februari 1904

Bevestiging van de datum van de feesten omwille van het 25-jaring bestaan van de Vrijwillige Pompiers.

Als datum voor de feestelijkheden wordt de tweede zondag van augustus 1905 aanvaard.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

25-jarig bestaan (1905)

 

  

 

     

 

1905

Als voorbereiding voor het jubeljaar en de daaraan gekoppelde feestelijkheden, wordt er gedacht aan de verdiensten van een aantal pompiers.

Zo lezen we links bovenaan dat Jules Van Hoeck in 1895 sergeant-majoor werd, in 1896 adjudant en in 1905 bevelhebber.

Rechts daarvan lezen we de toetreding van Petrus Roelants in 1884, in 1890 benoeming tot sergeant en in 1905 benoeming tot 1ste luitenant.

Worden benoemd tot sergeant: Eduard De Borger in 1903, en in 1905 C. De Coninck en G. Mees. C. Cuyckens wordt boetmeester vanaf 1905

De foto's aan de rechterzijde zijn resp. van Jules Van Hoeck en Jozef Verrezen.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

± 1905

Er wordt een standaard "addresseer-label" voorzien, voor postzendingen van de Maatschappij van de Vrijwillige Pompiers.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

16 februari 1905

Brief aan de gouverneur van Antwerpen om - tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de Vrijwillige Pompiers - een ereteken uit te reiken aan 4 van de stichters van het korps.

Men vraagt in dit bericht of er documenten moeten worden ingevuld om deze eretekens te bekomsn.

Slechts enkele dagen later verleent de gemeenteraad een toelage van 500 frank om "de inrichtingskosten te dekken van het jubelfeest".

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

26 februari 1905

Attest van militaire dienst van Petrus Joannes Maes (°17 april 1858), ingelijfd in de lichting van 1878.

Hij vervoegde zijn regiment op 1 oktober 1878, en verrichtte een effectieve diensttijd van 2,5 jaar.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

 

2 maart 1905

Jos Verrezen stuurt een brief aan de gouverneur van Antwerpen, en maakt de plannen bekend om op 13 augustus 1905 het 25-jarig bestaan van de Vrijwillige Pompiers van Willebroek te vieren.

Er zijn 38 aangesloten pompiers. De geldmiddelen van het korps zijn echter ontoereikend en de kapitein-bevelhebber vraagt om een toelage van 1.000 frank van de provincie - bovenop de reeds toegekende bijdrage van de gemeente van 500 frank. hij voegt een oplijsting van de verwachte onkosten voor de inrichting van het feest toe in zijn schrijven.

De brief wordt ook ondertekend door de sergeant-majoor Armand Van Herp.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

2 juni 1905

De uitnodigingen worden verstuurd voor de viering van het 25-jarig bestaan, op 13 augustus 1905.

Andere pompierskorpsen worden uitgenodigd voor deze feestelijkheden.

De feestelijkheden zullen samengaan met het 75-jaring bestaan van het onafhankelijke België.

Bron: "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

12 juli 1905

Oproep van Armand Van Herp en Jos Verrezen aan de vrijwillige pompiers van Willebroek om deel te nemen aan de feestelijkheden naar aanleiding van het 25-jarig bestaan.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

 

14 juli 1905

Vraag van de organisatie van Burgerberscherming en Militie om een ereteken voor Jos Verrezen, commandant van de Vrijwillige Pompiers van Willebroek.

In een begeleidend schrijven van J. Smets waarin gesteld wordt dat eerdergenoemd ook tamboer-clairon

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

5 augustus 1905

Uitnodiging voor de jaarlijkse vergadering van de Antwerpse Provinciale Bond der Brandweerkorpsen in het gemeentehuis van Willebroek op 18 augustus 1905.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

13 augustus 1905

Affiche voor de bekendmaking van de Nationale Feesten met de viering van het 25-jarig bestaan van het pompierskorps.

Aan de inwoners van de gemeente wordt in naam van burgemeester Robert Peeters gevraagd om de huizen te bevlaggen.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

10 februari 1905

"Reconstructie" van een onkostenoverzicht, waarschijnlijk naar aanleiding van de feestelijkheden.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

 

8 en 15 november 1905

Bovenaan een brief van de bevelhebber van de Boomse brandweer aan de burgemeester van Willebroek, i.v.m. geplande oefeningen, waar 2 brandpompen zullen worden ingezet.

Daaronder een brief van Armand Van Herp - secretaris van de Vrijwillige Brandweer van Willebroek - met de oplijsting van het materiaal dat nodig is bij het gebruik van de nieuwe brandpomp.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

 

20 januari 1906

Brief van kapitein-bevelhebber Jos Verrezen en 1ste Luitenant Jan Broeckmeyer van de Muziekafdeling van het Vrijwillige Pompierskorps van Willebroek.

Daaruit blijkt dat het korps werd opgericht in 1880 door August Vleminckx, Jos Verrezen en R. Goossens, en kan werken dank zij betoelagiing van de gemeente.

Op het moment dat de brief geschreven wordt zijn er 37 actieve leden en 32 ereleden.

Er volgt een opsomming van 22 interventies.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

20 april 1906

Factuur van een pomp en toebehoren, geleverd door de firma gebroeders Poelmans ui Brussel.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

1908 - samenstelling van het korps van de Vrijwillige Brandweer:

 

  • Jozef Verrezen - kapitein-bevelhebber
  • Jan Broeckmeyer - 1ste luitenant
  • Flor Standaert - 2de luitenant
  • Jules Van Hoeck - adjudant
  • Armand Van Herp - sergeant-majoor
  • sergeanten: Jan Cool, Pieter Roelants, L. Boeykens, L. Moens

 

Bron: "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005, archief Gary Mantiers, "100 jaar brandweer te Willebroek", gemeentebestuur, juni 1980

 

 

 

31 juli 1909

Bevestiging voor een provinciale toelage van 1.400 frank voor de aankoop van "bluschmateriaal".

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

5 augustus 1909

Er wordt een "plan der waterleidingen" aangelegd in de Molenstraat en de Oude Dendermondsestraat. Hier zijn toegangspunten en herkenningspunten, niet toevallig vlakbij 21 cafés.

 

Molenstraat - rechterzijde

 

  • In Luik (rechttegenover brouwerij De Eendracht)
  • De Vooruitgang
  • In de Warande
  • In Boom
  • De Molenberg
  • Brussel - Zeehaven

 

Molenstraat - linkerzijde

 

  • In den Hoed
  • In de Wandeling
  • In de Lisbloem
  • In St. Francisco
  • In 't Nieuw Veerhuis

 

Oude Dendermonsestraat - linkerzijde

 

  • In 't Klinkske
  • Ed. Huyghe
  • Nieuwe Buiten
  • Mieke Peperman
  • In de Violoncel
  • Den zoeten Inval

Palingstraat - vertrekkende aan de kapel tot aan de Vooruitgangsstraat

 

  • Vlaamsch Gasthof
  • In den Welkom
  • De Schaaf
  • Wittemol

 

Bron: "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

7 augustus 1909

Aanleg van waterleiding voor bluswerken in de Molenstraat en de Oude Dendermondsestraat.

Er worden eerstdaags oefeningen voorzien in het gebruik van de nieuwe aansluitpunten. 

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

Een 2de korps in Klein Willebroek (1909)

 

In 1909 wordt het korps uitgebreid met een 2de korps voor Klein Willebroek.

Beide korpsen groeiden uit tot 76 actieve pompiers, en zijn tot einde 1930 actief. 

 

 

24 augustus 1909

Eén van de twee pompen van het korps van Willebroek wordt afgestaan aan het korps van Klein Willebroek.

Het bestuur van de Vrijwillige Pompiers vreest echter dat de overblijvende pomp in het centrale korps té weinig zal zijn in geval van een ernstige brand.

Ze verzoeken daarom het gemeentebestuur een toelage van 500 frank toe te staan voor de aankoop van een nieuwe pomp.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

Vanaf 1910

 

 

Overzicht van de samenstelling van het korps van de Vrijwillige Pompiers van Willebroek in 1910.

 

Afdeling Willebroek

Jules Van Hoeck - kapitein-bevelhebber

Petrus Roelants - luitenant-schatbewaarder

Jan Broeckmeyer - luitenant

Flor Standaert - luitenant

J. Lettani - onderluitenant - muziekoverste

Jos Smets - sergeant-majoor

sergeanten:

Cornelis Cuyckens, Eduard De Borger, Willem Mees, Cesar De Coninck, P. Van Camp, Phil Van Cauwenbergh

 

Afdeling Klein-Willebroek

M. Cool - luitenant

F. Steenackers - adjudant

Frans Verbruggen - sergeant-majoor

sergeanten:

J. Hicketick, D. Saerens, J. Verschueren, E. Verbraeck

 

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

± 1910 - 1915

Een eerste gemotoriseerde brandweerwagen.

Bron: PI-GB

 

 

 

1910

Argumentatie voor het bekomen van een ereteken voor Jos Verrezen.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

 

 

mei 1910

Argumentatie voor het bekomen van eretekens voor Jan Broeckmeyer,

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

± 10 mei 1910

Het document dat uiteindelijk wordt overgemaakt voor het bekomen van een medaille van 1ste klasse voor Jan Broeckmeyer.

In 1884 werd hij benoemd tot sergeant, in 1886 tot secretaris-sergeant-majoor, in 1892 tot 2de luitenant en in 1896 tot 1ste luitenant.

Er wordt vermeld dat hij op heel zijn diensttijd slechts 2 boeten heeft opgelopen als gevolg van het afwezig zijn op de maandelijkse vergadering.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

 

14 mei 1910

Het antwoord van het kabinet van het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan de gouverneur van de provincie Antwerpen, in verband met toekennen van medailles aan Jan Broeckmeyer en aan Petrus Roelants.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

20 mei 1910

Burgemeester Robert Peeters bevestigt persoonlijk de toekenning van het ereteken, vergezeld van felicitaties voor Jan Broeckmeyer.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

26 mei 1910

Bedankingsbrief van bevelhebben Jules Van Hoeck (kapitein-bevelhebber) en Jos Smets (sergeant-majoor) aan Robert Peeters.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

6 juni 1910

Vraag aan het gemeentebestuur om voor de oefeningen van de Vrijwillige Pompiers in de Nokkestraat (Guido Gezellestraat) gebruik te mogen maken van de wateraansluiting van de Gemeentelijke Meisjesschool in de Kerkstraat.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

zomer 1910

Een overzichtslijst van de brandweerkorpsen vermeldt de samenstelling van de sturende leden van de lokale brandweerkorpsen, waaronder dat van Willebroek.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

24 september 1910

Antwoord op de vraag van gemeentesecretaris Ernest Mertens over de samenstelling van het korps, met detail van de rangleden.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

21 oktober 1910

Bericht aan de gemeentesecretaris van Willebroek - Ernest Mertens - om op de hoogte gehouden te worden van de levering van de nieuwe brandpomp.

Leden van de Vrijwillige Pompiers zullen instaan voor het transport van de pomp naar het "depot" (de brandweerkazerne).

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

einde oktober 1910

Bevestiging over één van de leden (Vraag: wie? Eduard Gallée - zie hieronder?) die tevens de functie van tambour-clairon bij de burgerwacht vervult.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

einde oktober 1910

Jozef Verrezen voorziet op een adreskaartje gegevens over Edward Galléé, ingelijfd in het pompierskorps op 14 september 1885 als sergeant-clairon.

Edward Gallée is beter bekend als Arjaan met z'n wafelkraam.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

3 april 1911

Bericht dat Eduard Gallée geen recht zal hebben op een eervolle vermelding van 25 jaar dienst. Een gevolg van zijn beroepsbezigheid als foorkramer.

In hetzelfde antwoord aan de gemeentesecretaris Ernest Mertens van Willebroek, wordt sergeant-klaroen Frans Pauwels naar voor geschoven als 25-jaar lid van de pompiers.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

16 juni 1911

Vraag aan het gemeentebestuur (via de gemeentesecretaris) over de slechte plaatsing van een brandspuit in de Palingstraat (Overwinningsstraat) "in weer en wind".

Er wordt voorgesteld om het materiaal beter beschermd op te stellen, om onnodige kosten te vermijden.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

15 september 1911

Schrijven aan gemeentesecretaris Mertens met het verzoek om kosten te vergoeden, die een gevolg zijn van een brandbestrijding aan het kerkhof op 7 september.

Het gaat hem om de vergoeding van de verzuimde werkuren van 8 pompiers, van 12:30 hr tot 17:30 hr.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

  

 

25 september 1911

Er is een fiat gegeven voor de vergoeding van de uren door de gemeentesecretaris, doch het bedrag per uur - zijnde 30 centiemen - wordt in vraag gesteld.

Dat bedrag is lager dan wat de pompiers op het werk verdienen, en er wordt gevreesd dat de pompiers dan liever op het werk zullen blijven dan om te gaan blussen.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

2 januari 1912

Vraag aan de gemeentesecretaris om het bewijs van toelage ten belope van 150 frank af te leveren.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

22 juli 1912

Schriftelijke vraag gericht aan het gemeentebestuur i.v.m. een beslissing om - bovenop de jaarlijkse toelage - 50 m brandslang aan te schaffen per jaar.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

29 oktober 1912

Attest voor een tegemoetkoming van 50 frank van de verzekering voor de brandweerkorpsen van Willebroek en Klein-Willebroek.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

 

1913

Statistiek van de manschappen van de korpsen van Willebroek en Klein-Willebroek.

Bovenaan de geschreven versie - onderaan de transcriptie

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

september 1914

Ontvangstbewijs van een gift voor "bewezen diensten aan het vaderland", in de maanden augustus en september 1914.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

De vrijwillige brandweer van de fabriek Louis De Naeyer (WO I)

 

In de periode van WO I werden de brandweerkorpsen op non-actief gezet, en gebeurde de brandbestrijding door de Burgerwacht (de "garde-civique").

Doordat het materiaal van het brandweerkorps nog maar amper gebruikt werd, zal de toestand van het materiaal na het einde van WO I heel slecht zijn.

Bron: Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer, Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

1916

De vrijwillige brandweerlieden van de fabriek Louis De Naeyer in WO I, onder leiding van Porphyre De Vos (op de voorste rij, zittend) (°30 augustus 1876 Nazareth   -   +7 juli 1956 Grimbergen).

Rechts op de foto staat Gustaaf Mees (den Haan).

Vraag: kent iemand nog andere personen op de foto?

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

18 juni 1916

Toezegging voor de toekenning van eretekens voor een aantal leden van de Vrijwillige Pompiers van Willebroek:

Jan Broeckmeyer en Petrus Roelants

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

8 maart 1919

Brief aan het gemeentebestuur van Willebroek waarin de lamentabele toestand van het materiaal van het brandweerkorps wordt aangekaart.

Petrus Roelants, Cesar De Coninck en Eduard De Borger stellen voor om de pompen terug in hun vroegere staat te brengen, en vragen daarvoor een uurloon van 1 frank.

In het vroege voorjaar van 1920 nemen de leden van de Vrijwillige Pompiers hun taak weer op.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

Vaandelinhuldiging (oktober 1922)

 

 

1920 - 1925

Begin jaren 1920 wordt René Lacourt (° 29 juli 1888 Sint Gillis Waas   -   + 6 april 1953 Leuven) bestuurder van de Vrijwillige Pompiers, tot zijn overlijden.

Hij was gemeenteraadslid en voorzitter van de Liberale Vakbond. Hij werd vereerd met meerdere militaire eretekens.

Hij wordt de spil, het leven en de toekomst van het Vrijwillig Pompierskorps genoemd en een man met wilskracht zoals Willebroek er nog nooit één kende.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

16 februari 1920

Bestellijst voor materiaal voor het brandweerkorps. Het gaat o.a. om 200 à 300 m "darm" (slangen) en het materiaal om deze slangen op te hangen om te drogen na gebruik.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

16 februari 1920

Informatie voor het (gemeente-) bestuur dat veel materiaal tijdens WO I vernield werd, en dringend aan vervanging toe is.

Er wordt ook gesproken over een persoonlijke verzekering voor de brandweerlui, met de suggestie om de kost van deze verzekering door het gemeentebestuur te laten betalen.

Aangehecht aan de brief is een lijst met materiaal dat (dringend) nodig is voor het verder functioneren van de lokale brandweer.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

30 mei 1920

De vrijwillige pompiers vragen de burgemeester van Willebroek om samen te komen.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

30 mei 1921

Verzoek gericht aan gemeentesecretaris Mertens als gevolg van een "verstikte darm" bij een interventie aan de school in de Palingstraat (Overwinningsstraat).

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

Zondag 8 oktober was de dag van zowel de "Monsterbetoging" als van de "Plechtige Vaandelinhuldiging".

Nadat de feestelijkheden door grof geschut waren aangekondigd en het muziekkorps van het 17de Linieregiment van Mechelen - ter hoogte van het station va Willebroek werd ontvangen, vertrok de stoet...

...

Na de overhandiging van het vaandel (aan het gemeentehuis) ... ging het naar het Louis De Naeyerplein, waar de stoet werd ontbonden.

...

De optocht werd aangevoerd door het 17de Linieregiment van Mechelen en besloten door de Vrijwillige Pompiers van Willebroek.

Een veertigtal pompierskorpsen namen deel aan deze door duizenden pompiers gedragen bedoening...

...

Lees het volledige artikel in het boek hieronder vermeld.

Bron: "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

         

 

 

         

 

december 1922

Overzicht van leden van de Vrijwillige Pompiers.

Opmerking: de documenten horen per twee naast mekaar gezien te worden.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

8 september 1923

A. De Cock maakt in naam van het provinciebestuur de lijst over aan het gemeentebestuur van Willebroek, met vermelding van de namen van verdienstelijke leden bij de plaatselijke brandweer.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

 

 

 

 

26 februari 1924

Er wordt over een nieuw reglement gesproken en beslissingen worden vastgelegd (in bovenstaande documenten).

Het vrijwillig pompierskorps - vreemd aan alle politiek - zal zich enkel bepalen bij het verlenen van "Hulp in nood" en "Broederlijke ondersteuning".

In het reglement wordt beschreven hoe en door wie het korps bestuurd zal worden.

Ook de voorwaarden voor de leden worden duidelijk beschreven: zoals de aanwezigheid op de maandelijkse vergaderingen.

Indien een lid van het korps niet aanwezig is / kan zijn, wordt een boetebeding bepaald.

Om één en ander aangenaam te houden, wordt ook vermeld dat er een jaarlijks teerfeest zal zijn, en dat op de zondag voor het weekend van verloren maandag.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

22 september 1924

Het ministerie van Binnenlandse Zaken informeert over eretekens die zullen worden toegekend.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

 

15 oktober 1915

Briefwisseling over de toekenning van de eretekens, ook voor het korpst in Klein Willebroek.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

 

15 oktober 1924

Brief gericht aan de burgemeester, naar aanleiding van de verdiende eer van leden van het Vrijwillig Pompierskorps van Willebroek.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

         

 

 

         

 

 

         

 

30 januari 1925

Opmerking: bovenstaande documenten moeten eigenlijk per twee naast mekaar worden bekeken. Om de leesbaarheid te behouden werden ze (per twee) onder mekaar geplaatst.

In bovenstaande documenten worden per lid van de vrijwillige brandweer heel wat gegevens vermeld.

Voor elk lid worden volgende elementen gedocumenteerd:

Op de linkerpagina - eerste kolom

1. naam

2. voornaam

3. beroep

4. adres:

5. leeftijd

6. gedrag en "zeedelijkheid"

7. "ondergaane veroordeelingen"

   tweede kolom: extra vermeldingen 

Op de rechterpagina - eerste kolom

1. verdiensten

2. eretekens

   tweede kolom: extra commentaren 

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

14 april 1925

De Vrijwillige pompiers dienen een klacht in bij het gemeentebestuur omwille van "onbeschofte uitlatingen".

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

1 augustus 1925

Verslag van een interventie van het korps.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

20 december 1926

Een vraag van alle leden van het korps van de Vrijwillige Pompiers voor een verhoging van de toelage, aan het gemeentebestuur van Willebroek.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

Jubelfeesten van de Vrijwillige Pompiers (12 tot 19 augustus 1923)

 

De Jubelfeesten van de Vrijwillige Pompiers gaan door op 12, 13, 15 en 19 augustus 1923. Bij die gelegenheid wordt ook een handelsbeurs georganiseerd.

Er wordt een commiteit van feestelijkheden samengesteld, o.a. bestaande uit schrijvers L. De Boeck en A. Van Herp, voorzitters E. Billen en J. Van Hoeck, schatbewaarder P. Roelants, ondervoorzitter P. De Moor, en de bestuurslid R. Lacourt.

De tentoonstelling zelf is verdeeld over de lokalen van de gemeentelijke meisjesschool (Kerkstraat) en de gemeentelijke jongensschool (August Van Landeghemplein).

Voor de gelegenheid van de jubelfeesten worden een aantal personen "vereremerkt": bevelhebber Jules Van Hoeck, kapiteint Petrus Roelants, luitenant Frans Cools, luitenant Florimond Standaert.

Alsook: Eduard De Borger, Cesar De Coninck, Guillaume Mees, Cornelis Cuyckens, Gustaaf Huygens, Jozef Janssens, Eugeen Billen en Eduard Miers.

Extra aandacht wordt besteed aan "René Lacourt, Bestuurder der Maatschappij, Ontwerper en Uitvoerder der Hedendaagsche Feestelijkheden".

Hij wordt ook "de spil, het leven en de toekomst van het Vrijwillig Pompierskorps" genoemd, en "een man met wilskracht zoals Willebroek er nooit één kende".

Via publiciteit worden de feestelijkheden en het programmaboekje gesponsord door leden van het korps en de plaatselijke middenstand.

Lees het volledige artikel in het boek hieronder vermeld.

Hieronder vind je de pagina's van de programmabrochure, naar aanleiding van de jubelfeesten van de Vrijwillige Pompiers in het jaar 1923.

Bron: Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer, Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

12 augustus 1923

In de programmabrochure wordt publiciteit gemaakt, vaak door leden van het brandweerkorps.

Uiteraard wordt ook het programma van de feestelijkheden toegelicht, net als de lijst van de bedrijven die tentoonstellen.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

26 januari 1924

Algemene vergadering waarbij een reglement wordt opgesteld, waarin wordt verklaard dat het Vrijwillig Pompierskorps vreemd is aan alle politiek en enkel en alleen "hulp in nood en broederlijke ondersteuning" wil verlenen.

Het jaarlijks teerfeest zal gehouden worden "telkens den zondag voorgaande van Verloren Maandag".

Bron: "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

1930

Lijst van de actieve pompiers.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees (transcriptie)

 

 

 

 

einde april 1929

Naar aanleiding van het komende 50-jarige bestaan van de Vrijwillige Pompiers wordt één en ander gepland.

Er wordt een programma voorbereid voor 10 augustus, en dat programma wordt aan het gemeentebestuur gecommuniceerd.

Uiteraard wordt aan het gemeentebestuur in toelage (sponsoring) gevraagd?

Insluitend een lijst van kandidaat jubilarissen.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

29 april 1930

In 1930 zijn er een aantal jubilarissen die gevierd worden om meerdere jaren trouwe dienst aan Willebroekse Pompiers.

Een lijst wordt samengesteld, en meer dan waarschijnlijk overgemaakt aan het gemeentebestuur.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

16 mei 1930

Een ontgoochelend bericht van het bestuur van de Vrijwillige Pompiers in verband met de geplande feestelijkheden voor het 45-jarig bestaan.

Het gemeentebestuur had laten weten dat in de zitting van het schepencollege van 13 mei beslist werd om een toelage toe te kennen van 2.000 frank, erewijn inbegrepen.

Uit bovenstaande reactie blijkt dat het pompierskorps dan maar afziet van grote feestelijkheden.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

 

24 mei 1930

Het provinciebestuur laat weten wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor een eervolle vermelding / medaille als pompier.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

3 juni 1930

Brief van de Vrijwillige Pompiers aan het gemeentebestuur, i.v.m. gemaakte afspraken voor

 

  • de geplande viering van het 50-jarig bestaan (één jaar later)
  • een bijzondere toelage voor de inrichting van de feesten
  • een verhoogde vaste jaarlijkse toelage voor het korps

 

De feestelijkheden zullen pas één jaar later doorgaan (in 1931) en bestuurder René Lacourt vraagt voor een tegemoetkoming van 6.000 frank.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

12 juni 1930

Informatie met betrekking tot de indiensttreding en bevordering(en) in rang van: Jules Van Hoeck, Frans Cools, Guillaume Mees, Eduard De Borger en Louis Mees.

Deze informatie is nodig voor de latere viering en erkenning van jaren dienst.

De brief werd opgemaakt en verstuurd door bestuurder René Latour.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

13 juni 1920

Antwoord op een schrijven van het gemeentebestuur, met de vraag om de jaarlijkse bijdrage te verhogen.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

16 oktober 1930

Duidelijke brief aan het gemeentebestuur met verzoek om de jaarlijkse toelage voor het korps te verhogen.

Als afsluiter wordt zelfs vermeld dat - mits onvoldoende werkingstoelage - het best zou kunnen dat de Vrijwillige Pompiers ermee stoppen.

In een daaropvolgend schrijven van 8 november laat de burgemeester weten dat "ministeriële aanbevelingen - rekening houdende met een periode van economische inzinking - er zich een periode van voorzichtig beheer van de financiën opdringt".

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

8 november 1930

Vraag voor een extra toelage, n.a.v. een bezoek aan een tentoonstelling in Luik.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

 

10 november 1930

Officiële ontslagbrief van de Vrijwillige Pompiers omdat het gemeentebestuur niet bereid is de gevraagde toelageverhoging toe te staan.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees, "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer", Karel De Decker / René Pattyn, uitg.: gemeente Willebroek, 2005

 

 

 

28 november 1930

Transcriptie van een document waarin het gemeentebestuur bedankt wordt voor de extra toelage, zowel voor de toekomst als bijkomende toelagen voor 1929 en 1930.

Bron: archief Willy Mees - Albert Mees

 

 

 

LLaatste wijziging 22-12-2023 - Toevoegen info uit de brochure "100 jaar brandweer te Willebroek" en "Geschiedenis van de Willebroekse Brandweer"
10-08-2023 - Controle
06-12-2022 - Toevoegen tekst van Karel De Decker bij foto uit 1901
25-10-2022 - Aanvullen met informatie uit boek Karel De Decker / René Pattyn
20-10-2022 - Creatie nieuwe pagina