Info Straat
 
006
016
017
 

 

De straat...

Hieronder algemene informatie over de straat.

Voor informatie over een specifiek adres, klik je op het huisnummer in het menu aan de linkerkant van het scherm (indien beschikbaar).

 

Straatnaam

Adrescode

Edmond de Grimbergheplein

WILEDGRI_000

 

Naamgeving

Sinds

1907

Vroegere naam:

-

 

Begin / Einde

  • -

 

Zijstraten

 

 

Informatie

Gelegen tussen de Mechelsesteenweg en Molenstraat. Via de Spaarzaamheidsstraat, Welvaartstraat en Mommaertstraat te bereiken.

Werd tijdens de jaren 1888-1889 onder het burgemeesterschap van Louis De Naeyer zonder toestemming aangelegd en van woningen voorzien. Werd later - samen met de Vrijheidsstraat, Vooruitgangsstraat, Toekomststraat, Spaarzaamheidsstraat en Welvaartstraat - bij de openbare wegenis ingelijfd (gemeenteraad van 30-8-1907 en 20-9-1907).

De plaatsnaamgeving Edmond de Grimbergheplein werd tijdens de eerste wereldoorlog door de Duitse bezetter in "Greenbergplain" vertaald (GAW 1035).

Genoemd naar Jules Edmond Adelbert Helman de Grimberghe, geboren te Könitz (Zwitserland) op 27 februari 1865, als zoon van Gerard Armand Roger Helman, baron van Grimbergen en van Rose Elise Kurz. Hij had bindingen met Louis De Naeyer, wiens schoonbroer Robert Peeters, z'n rentmeester was.

Toen Louis De Naeyer op 20 februari 1902 begraven werd, werd het baarkleed onder meer door Edmond de Grimberghe gehouden.

Hij is ere-voorzitter van de Koninklijke Harmonie Ste Cecilia geweest. Hij woonde van 1898 tot 1932 samen met zijn broer Roger Armand Oscar Helman de Grimberghe in de Kloosterstraat 22 te Willebroek.

Het portret van Edmond de Grimberghe, dat zich thans op het gemeentehuis in de gang naast de trouwzaal bevindt, werd geschilderd door Merckelbach. Het heeft jarenlang, na schenking door z'n broer Roger Armand Oscar Helman de Grimberghe (notariaat Van de Walle, Mechelen, 14-12-1942) in de grote zaal van het Hospice Louis De Naeyer gehangen.

Het wapenschild bovenaan rechts in dit geschilderd portret, werd op 24 september 1661 door Filips IV aan baron Jan Helman verleend. Het werd bij KB van 30 juni 1853 als gemeentewapen erkend en is sedert 1981 gemeentewapen van de nieuwe gemeente Willebroek.

Bron: "Geschiedenis van de Willebroekse straatnamen", samengesteld door Karel De Decker en uitgegeven door CSC Vormingswerk Willebroek in 1989.

 

Vraag:  Klopt het dat dit plein in WO I (1914-1918) door de Duitse bezetter "Greenbergenplein" werd genoemd?

 

Ligging in de gemeente

 

 

Afbeeldingen

 

 

1900

Voorkaft van de brochure van de fabriek Louis De Naeyer, ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Parijs in 1900. De brochure geeft uitleg over de arbeiderswoningen gelegen aan het Edmond de Grimbergheplein.

De brochure werd samengesteld om in te dienen bij de Arbeidscommissie, gesticht in België in 1886.

Achteraan in de brochure vind je bijv. de afbetalingstabel voor een woning, die 1600 frank kostte.

De arbeiders van De Naeyer konden zich een woning aanschaffen door gedurende 19 jaar een bedrag van 112 frank te betalen.

Bron: uitgeverij en lithodrukkerij Ad. Mertens - Brussel

 

 

 

1901

Postkaart van het Edmond de Grimbergheplein.

Bron: F. Thomas-Baggerman - Willebroek

 

 

 

1908

Spelende kinderen op het Edmond de Grimbergheplein.

De titel op de postkaart geeft Spaarzaamheidsstraat aan - dat is de straat die aan de Mechelsesteenweg tot aan het plein gaat.

Bron: ?

Het Edmond de Grimbergheplein en de Spaarzaamheidsstraat wraen nog twee verwezenlijkingen van de ideeën van Louis De Naeyer.

Edmond de Grimberghe was een afstammeling van het geslacht Helman, dat de titel van baron van Willebroek voerde. Hij was een goede vriend van de familie De Naeyer.

Bron: "Beelden van toen", Staf Willems, uitg. Het Streekboek, Nieuwkerken-Waas, 1987

 

 

 

1910

Het Edmond de Grimbergheplein met bomen. Op de achtergrond de schouwen van de fabriek Louis De Naeyer.

Bron: uitg. Thomas frčres & soeurs.

Het langs de oostzijde van de vaart gelegen de Grimbergheplein groepeerde in feite tientallen arbeiderswoningen, die in vierkant rondom een zeer fraai - aan Edmond de Grimberghe herinnerend - plein waren opgetrokken.

In een intiem kader, met mooie bomen en veel frisgroen, was het een gezellig gelegen oase, waar het rustig om wonen was, en waar voornamelijk de mensen die in de fabriek De Naeyer hun brood verdienden, onderdak vonden.

Het de Grimbergheplein heeft in de loop der jaren weinig van die vroegere sfeer verloren.

Bron: "Willebroek in oude prentkaarten", Karel De Decker, Europese Bibliotheek, Zaltbommel (NL), 1976

 

 

 

april 1920

Een postkaart van het plein (richting papierfabriek van Louis De Naeyer).

Bron: ?

 

 

 

1964

Zicht in de richting van de Mechelsesteenweg op het Edmond de Grimbergheplein, met alleen op elke hoek een boom.

Bron: ?

 

 

 

± 2005

Eén van de hoekhuizen aan de Spaarzaamheidsstraat (richting Mechelsesteenweg).

Bron: PI-TB

 

 

 

 

Enkele recentere foto's van het plein, dat nu ook als speelplein dient.

Bron: PI-TB

 

 

Nog verwerken

-

 

 

 

Laatste wijziging 30-08-2023 - Controle
30-07-2023 - Toevoegen overzicht aangrenzende straten
27-08-2021 - Toevoegen bijkomende informatie
16-08-2021 - Toevoegen infokader voor foto's
05-06-2021 - Creatie van de pagina