-30.. -25.. -20.. -19.. -18.. -17.. -16.. -15.. -14.. -13.. -12.. -11.. -10.. - 9.. - 8.. - 7.. - 6.. - 5.. - 4.. - 3.. - 2.. - 1.. - 0..
    0..  1..  2..  3..  4..  5..  6..  7..  8..  9.. 10.. 11.. 12.. 13.. 14.. 15.. 16.. 17.. 18.. 19.. 20..  
- 10 jaar   + 10 jaar 
1401 1411 1421 1431 1441 1451 1461 1471 1481 1491

 

1431 | 1432 | 1433 | 1434 | 1435 | 1436 | 1437 | 1438 | 1439 | 1440

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Boom

Jan Raucourt is pastoor van Boom.

Kanaliseren van de Zenne

Filips de Goede staat toe dat de verzandende Zenne gekanaliseerd wordt om de scheepvaart naar Brussel te verzekeren. Deze beslissing wordt door de Mechelaars niet in dank aanvaard, en de stad tekent verzet aan.

1431

Duitsland - Hussieten

De legers van Frederik van Brandenburg lijden een vreselijke nederlaag in hun tocht tegen de Hussieten, in de buurt van Taus.

Frankrijk - Jeanne d'Arc

30 mei: Jeanne d'Arc (°1412 Domrémy +1431 Rouen), wordt in Rouen op de brandstapel terechtgesteld, nadat ze in de veldslag bij Compiègne door de Bourgondiërs onder leiding van Jan van Luxemburg gevangengenomen wordt, en door die laatsten aan de Engelsen is uitgeleverd. De Franse koning Karel VII doet geen enkele poging om haar te redden.

In de rechtszaak - begonnen op 21 feb - krijgt ze geen raadsman, en ze wordt beschuldigd van o.a. ketterij, afgoderij en blasfemie. Aanvankelijk herroept ze haar missie, waardoor ze veroordeeld wordt tot levenslange gevangenisstraf. Ze komt hierop echter terug, en sterft op de brandstapel. Haar vonnis wordt door Calixtus III herroepen in 1456.

Villon

Rond deze tijd wordt François Villon geboren (°±1431 Parijs +1463 Parijs). Hij is de zoon van een arme weduwe, en krijgt later een opleiding van kannunik Guillaume de Villon. Hieraan ontleent hij zijn naam, hoewel hij ook bekend is als François de Montcorbier of François des Loges.

Italië - Martegna

Andrea Mantegna (°1431 +1506), Italiaans schilder en graveur, één van de inleiders van de Italiaanse renaissance ("Triomf van Julius Caesar", "Heilige Maagd met het Kind").

Portugal - Azoren

Gonzalo Velho Cabral ontdekt de Azoren.

Paus Eugenius IV

Paus Eugenius IV (tot 1447).

Concilie van Bazel

(tot 1449) De paus roept in 1431 de Algemene Kerkvergadering van Bazel bijeen. Later verplaatst hij deze vergadering naar Ferrara en Firenze.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Blaasveld

Het kasteel van Blaasveld wordt vaak gebruikt door de Brabantse adel. In deze periode zijn er 19 achterlenen aan het kasteel en het leen van Blaasveld verbonden.

Bourgondië - Jacoba van Beieren

Jacoba van Beieren trouwt in het geheim met Frank van Borselen. Filips de Goede ruikt onraad, komt naar Holland en sluit Frank van Borselen op.

Gent - gebroeders Van Eyck

Het wereldberoemde altaarstuk "Het Lam Gods" van de gebroeders Hubert Van Eyck (°±1370 +1426 Gent) en Jan Van Eyck (° Maaseik? +1441 Brugge) is af, en wordt opgehangen in de kapel van de familie Vijd. Zij betaalden voor het werk. Het altaarstuk bestaat uit 12 beschilderde eikenhouten panelen.

Rogier Van der Weyden (of Roger de la Pasture) (°±1399 Doornik +1464 Brussel) wordt meester in het schildersgilde in Brussel.

1432

Polen - Verdrag van Grodno

Met het verdrag van Grodno blijft Litauen een zelfstandig vorstendom onder Poolse souvereniteit.

Portugal - Afrikaanse kust

Portugese zeevaarder verkennen de Afrikaanse westkust.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Mechelen - Nekkerspoel

De Scherniersmolen (= de Nieuwendijkmolen) wordt aangeduid op Nekkerspoel.

Ruisbroek

Wouter Van Boeken, gerechtsambtenaar van Ruisbroek, verschijnt op een proces tussen Mechelen en Antwerpen / Brussel, over een stapel vis, haver en zout. In hetzelfde jaar komt de Brusselse chirurgijn Hendrik Naye naar Ruisbroek om de Brusselse gewonden te verzorgen, na hun strijd met de Mechelaars.

Jacoba van Beieren

Gravin Jacoba van Beieren staat bij haar dood Henegouwen, Holland en Zeeland aan de vorsten van Bourgondië, of met andere woorden: aan Filips de Goede.

Filips de Goede regeert (tot 1467). Hij maakt zich meester van de erfenis van zijn nicht Jacoba van Beieren. Door deze erfenis krijgen de Bourgondische hertogen Vlaanderen, Artois, Limburg en Brabant in handen. Hij is een kleinzoon van graaf Albrecht van Beieren.

Holland - Utrecht

21-22 sep: de paus bevestigt Rudolf van Diepholt als bisschop van Utrecht. De bisschop wordt gesteund door de meeste steden.

1433

Duitsland - Sigismund

Sigismund van Luxemburg wordt keizer van het Duitse Rijk.

Frankrijk - Karel de Stoute

Geboorte van Karel de Stoute in Dijon. Hij is een zoon van Filips de Goede.

Italië - Donatello

Donatello of Donato di Niccoló di Betto dei Bardi (°±1386 Florence +1466 Florence) maakt rond deze tijd het beeldhouwwerk "David".

Portugal - Afrika

Hendrik de Zeevaarder vaart om Kaap Bojadar.

Compactaten van Praag

De hervormingsdecreten over de financiën van de geestelijkheid. Het concilie komt tot een overeenkomst met de Utraquisten (edelen, rijke burgerij).

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Rumst

Pastoor Joannes de Mora in de parochie Rumst.

  1434

Aztekenrijk - Midden Amerika

In Mexico vormen de steden van Tenochtitlan, Texcoco en Tlacopan een verbond. Ze eisen belastingen van de andere stadstaten in de vallei van Mexico.

Denemarken - Engelbrechtsson

In Denemarken breekt een volksopstand los, aangevoerd door de nationale held Engelbrecht Engelbrechtsson (°±1400 +1436).

Italië - de Medici

Cosimo de Oude de Medici (°27 sep 1389 Florence +1 aug 1464 Careggi) voerde strijd tegen de leider van de gegoed kooplui, Rinaldo degli Albizzi. Hij wordt met steun van de kleine bourgeoisie teruggeroepen, en wordt geïnstalleerd als de ongekroonde koning van de Florentijnse republiek (tot 1464). Daar voert hij een monarchaal bewind als republikein. Hij is de stamvader van het bekende geslacht de Medici, en lid van de rijke en machtige bankiersfamilie van de "de Medici". In die rol wordt hij bankier van de paus. Zelf is hij een zoon van Giovanni di Bicci.

Polen - Wladislaw III

Wladislaw III komt aan de macht (tot 1444).

Tsjechoslovakije

Legers gestuurd door het Roomse concilie en de Utraquisten (edelen, rijke burgerij) verslagen de Taborieten in de slag bij Lipan.

Rusland - Wasili II

Joeri Wasili II (tot 1446).

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Rumst - van Bar

Joanna van Bar, dochter van Joanna van Bethune en Robrecht van Bar (+1415), huwt met Lodewijk van Luxemburg. Hij is graaf van St. Pol en oppermaarschalk van Frankrijk.

Haardtelling in onze gewesten

- Aartselaar: 75 woningen

- Hemiksem: 90 woningen

- Niel: 55 woningen

- Reet: 89 woningen

- Rumst, Boom en Heindonk: 123 woningen

- Schelle: 141 woningen

- Willebroek: 133 woningen

Brussel - Van der Weyden

Rogier Van der Weyden (of Roger de la Pasture) (°1399/1400 Doornik +1464 Brussel) wordt stadsschilder van Brussel, en schildert rond deze tijd de "Kruisafneming".

Vlaanderen - Engeland

Door de vrede tussen Filips de Goede en Karel VII van Frankrijk, ontstaat dan weer een oorlog tussen Engeland en Vlaanderen, wat heel nadelig is voor de handel met de lage landen. Voordeel is dan weer dat de Vlaamse textielnijverheid beschermd wordt tegen de concurrentie van de Engelse lakennijverheid.

Het Eerste Korenmetershuis wordt het gildehuis van de korenmeters in Gent (tot 1540).

Scheepvaart - Driemasters

In Europa wordt meer en meer gebruik gemaakt van driemasters, die worden opgetuigd met rechthoekige zeilen. De schepen zijn geschikt voor vaart op volle zee en oceaan.

1435

Duitsland - Denemarken - Vrede van Vordingborg

Na de oorlog tussen Duitsland en Denemarken, worden de Wendensteden vrijgesteld van de Deense Sont-tol, wat een voordeel is voor de handelaars van de Hanzen. Erik van Pommeren moet deze vrede aanvaarden, en de Hanze-privilegieën bevestigen.

Frankrijk - Vrede van Arras / Atrecht

21 sep: Filips de Goede van Bourgondië is in de 100-jarige Oorlog de bondgenoot van de Engelse koning, en dit leidt tot de vrede van Atrecht. Op dat ogenblik verzoent hij zich met koning Karel VII van Frankrijk, en bevrijdt hij zich van alle leenverplichtingen. Hij verwerft met deze vrede een aantal steden aan de Somme. Hij begunstigt de kunst en de nijverheid.

Italië - Donatello

Nadat Donatello (°±1386 Florence +1466 Florence) een tijd in Rome gewerkt heeft, keert hij terug naar Florence, waar hij de bronzen versie van "David" maakt.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Rumst

Pastoor Godevaert Vriendts in de parochie Rumst.

Holland - Gelre

De Staten van Gelre sluiten een verbond tegen hertog Arnold als reactie tegen de dure oorlogen die hij voert in Gulik en in Berg.

Vlaanderen

jun-jul: Filips de Goede belegert de Engelse stad Calais, gesteund door de milities van de grote Vlaamse steden. In Calais bevinden zich nl. de opslagplaatsen van de Engelse wol. De overwinning laat echter te lang op zich wachten, en de burgers van Gent keren naar huis terug, tegen de bevelen van Filips de Goede in.

1436

Spanje

Francisco Jiménez de Cisneros (°1436 +1517), Spaans staatsman, franciscaan. Hij wordt aartsbisschop van Toledo, kardinaal en grootinquisiteur. Hij sticht de universiteit van Alcalá, waar hij zorgt voor de meertalige uitgave van de Bijbel.

Tsjechoslovakije -

Landdag in Iglau

De Utraquisten (edelen, rijke burgerij) van Praag erkennen op de Landdag in Iglau, Sigismund als hun heer.

Zweden - Engelbrechtsson

Engelbrecht Engelbrechtsson (°±1400 +1436) sterft in de strijd van de Zweedse volksopstand.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

 

Vlaanderen

In Gent en Brugge ontstaan rellen tegen het bewind van Filips de Goede gericht. Een aanval op Filips de Goede in Brugge heeft als gevolg dat een aantal van zijn "soldaten" omkomen. Bij de doden is de maarschalk van l'Isle Adam.

1437

Duitsland - Sigismund

Sigismund van Luxemburg (°1367 Neurenberg +1437 Znaim) wordt keizer van Duitsland en regeert (tot 1437).

Italië - Bernardino van Siena

Bernardino van Siena (°1380 Siena +1444) wordt vicaris-generaal van de minderbroeders-franciscanen. Hij roept de volgelingen van deze orde op tot actieve prediking en het geven van onderwijs.

Schotland - Jacobus I

Koning Jacobus I van Schotland (tot 1437) (°1394 Dunfermline +1437 Perth) wordt vermoord door een bende opstandige Highlanders.

  Habsburgse Periode

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Liezele - Hof ten Broek

Jan Van Messenbroeck verkoopt Hof ten Broek aan de familie Frans Van Haelen. Zij houden het domein in bezit tot 1628.

Calfvel van Brugge

mar: het opstandige Brugge wordt door Filips de Goede gestraft, als hij een aantal burgerlijke vrijheden afneemt.

Holland - Duitsland

Handelsoorlog tussen Holland en Lübeck (en andere Hanzesteden) (tot 1441). De Hollanders weigeren zich te houden aan de reglementen die de Hanze heeft opgesteld. Tal van schepen worden gekaapt, dit door beide machten.

1438

Duitsland - Albrecht II

Koning Albrecht II van Oostenrijk / van Habsburg (°16 aug 1397 +27 okt 1439 Langendorf) regeert (tot 1439) over het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie. Hiermee wordt de Habsburgse periode ingeleid, die duurt tot de titel van de Habsburgers in 1806 wordt afgeschaft.

Frankrijk -

Pragmatieke Sanctie

Grondslag voor de Franse Nationale kerk.

Inkarijk - Zuid Amerika

Koning Pachacuti begint vanuit Cuzco (Peru) aan de uitbreiding van het Inka-rijk (tot 1471). Hij richt zijn staat in met een centraal bestuur.

Italië - da Forli

Melozzo da Forli (°1438 +1494), Italiaans schilder en pionier in de kunst van illusionistische decorschilderingen.

Tegenconcilie van Ferrara

Paus Eugenius IV doet zijn ideeën zegevieren, tegen de Pragmatieke Sanctie in Frankrijk.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Leuven - Stadhuis

Begin van de bouwwerken aan het stadhuis van Leuven (tot 1469), onder leiding van Sulpitius van Vorst (+1439) en Jan II Keldermans (+1445). Na hen neemt Matheus de Layens het toezicht over.

Verdrag van Grevelingen

29 sep: Filips de Goede sluit vrede met Engeland. Dit komt natuurlijk ten goede aan de handel, die opnieuw op gang komt.

1439

Byzantium -

Unie van Florence

Johannes VIII van Byzantium sluit een overeenkomst met paus Eugenius III. Er komt echter geen steun tegen de Turken, en Grieks orthodoxen ondertekenen de overeenkomst niet.

Rusland - Russische kerk

Isidorus, de metropoliet van Kiev erkent de Unie van Florence. De Russische kerk maakt zich zelfstandig.

Zweden

Koning Erik XIII van Zweden wordt onttroond. Christoffel III van Beieren handhaaft de Zweedse Unie (tot 1448).

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Boom

Remy Willems is pastoor van Boom.

Lippelo - Hof te Melis

Maria Taye, dochter van de Brusselse schepene Jan Taye, wordt aangeduid als eigenares van het Hof te Melis in Lippelo.

Mechelen - Schorsmolen

Op het Schorsveld langs de Oude Antwerpsebaan staat de Oude Schorsmolen. Deze is eigendom van Anthonis Vleminc.

Holland - Coster - Boekdrukkunst

Laurens Janszoon Coster (°±1400) werkt als drukker in Haarlem (tot 1484). Volgens sommigen is hij de uitvinder van de boekdrukkunst.

Vlaanderen - Van der Goes

Hugo van der Goes (°±1440 Zeeuws Vlaanderen +1482 Oudergem), Vlaams schilder. Hij vestigt zich in Gent, wordt later lekenbroeder, en sterft waanzinnig in het Rode Klooster.

1440

Duitsland - Frederik III

Keizer Frederik III (°1415 Innsbruck +1493 Linz) regeert (tot 1493). Hij is een neef van Albrecht II. Ook is hij de voogd van diens zoon Ladislaus Posthumus (°1440 +1457), die nà de dood van Albrecht II geboren werd. Frederik III wordt bijgestaan door raadsheer Enea Silvio, die de vorst overhaalt om met paus Eugenius IV overeen te komen.

Italië - de Medici

Cosimo de Oude de Medici (°27 sep 1389 Florence +1 aug 1464 Careggi) sticht de Plato Academie. Hij steunt Petrarca en Boccaccio.

Polen - Hongarije

De Poolse koning Wladislaw III wordt ook koning van Hongarije.

Portugal

De Portugese zeelieden verkennen de kust van West Afrika verder naar het zuiden, tot voorbij Cap Blanc (ten zuiden van de Sahara).

In deze periode begint de handel in zwarte slaven.

Zwitserland

De verenigde Zwitsers boeren vechten tegen Zürich. De stad verbindt zich daarop met Frederik III (van Habsburg) en haalt Armagnacs binnen om te helpen vechten. De strijd duurt tot 1446.

Laatste wijziging 27-05-2007 - Nieuwe iconen
01-05-2007 - Omzetting naar nieuwe stijl