-30.. -25.. -20.. -19.. -18.. -17.. -16.. -15.. -14.. -13.. -12.. -11.. -10.. - 9.. - 8.. - 7.. - 6.. - 5.. - 4.. - 3.. - 2.. - 1.. - 0..
    0..  1..  2..  3..  4..  5..  6..  7..  8..  9.. 10.. 11.. 12.. 13.. 14.. 15.. 16.. 17.. 18.. 19.. 20..  
- 10 jaar   + 10 jaar 
 1201 1211  1221 1231 1241 1251 1261 1271 1281 1291

 

1241 | 1242 | 1243 | 1244 | 1245 | 1246 | 1247 | 1248 | 1249 | 1250

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

    1241

Duitsland - Lübeck - Hamburg

Lübeck en Hamburg - handelssteden in het noorden van Duitsland - sluiten een handelsverbond.

IJsland - Noorwegen

Snorri Sturluson (°1178 Hvamm, IJsland +1241 Reykjaholt), wordt in opdracht van koning Haakon van Noorwegen doodgeslagen in zijn bad. Dit is een gevolg van zijn inmenging in de vete tussen koning Haakon van Noorwegen en zijn regent Jarl Skulí. Ook weigerde Snorri om de belangen van de koning in IJsland te verdedigen. Hij was hoofd van het geslacht Sturlungar, en schreef "Heimskringla", de geschiedenis van de koningen van Noorwegen. Hij genoot een opleiding in Oddi.

Mongolenrijk - Hongarije - Polen - Europa

Hongarije stort in mekaar door de komst van de Mongolen. De strijd bij Sajorivier wordt gewonnen door de Mongolen. Later zullen de Hongaren nog ten strijde trekken tegen Ottokar II van Bohemen.

De Mongolen vallen Polen binnen. Ze overwinnen in de slag van Liegnitz, maar trekken zich toch terug. Het Duits-Poolse ridderleger lijdt een zware nederlaag.

Europa wordt voorlopig gespaard, omdat de Mongolen zich terugtrekken vanwege de dood van de Groot-Khan Ögedei, die overlijdt in Karakoroem.

Paus Celestinus IV

Paus Celestinus IV.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

 

Europa - Scheepskonvooien

In heel Europa wordt voor het eerste gebruik gemaakt van scheepskonvooien om meerdere handelsschepen gelijktijdig tegen piraterij te beschermen.

1242

Duitsland

Keizer Frederik II keert terug naar Duitsland, neemt koning Hendrik VII gevangen en stuurt hem naar Apulië, waar hij in 1242 overlijdt.

Mongolenrijk - Bulgarije - Hongarije

De Mongolen vallen Bulgarije binnen. Ook de Hongaren maken van de gelegenheid gebruik om het Bulgaarse rijk binnen te vallen.

Rijk van de Gouden Horde

Onder Batoe Khan stichten de Mongolen het Rijk van de Gouden Horde, in het zuiden van Rusland en in Siberië.

Slag bij het Peipusmeer

De Duitse Orde verliest in een aanval op Nowgorod.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Hemiksem - Sint Bernaardsabdij

Abt Hugo van Sint Bernaards (in Vremde) koopt van Gosuinos Boch (Goswin van Plusenghem) gronden langs de Schelde in Hemiksem. Hij overlijdt op 17 augustus 1243.

Grimbergen - Mechelen

In Mechelen overlijdt Wouter VI van Grimbergen (+1243). Hij is een zoon van Wouter V, en is medestichter van het klooster van de minderbroeders in Mechelen en het klooster van norbertinessen in Hombeek. Wouter VII van Grimbergen, de Grote (+1296) volgt zijn vader op. Hij is getrouwd met een nicht van de hertog van Brabant.

  1243

Frankrijk - Parijs - Sainte Chapelle

In Parijs begint men met de bouw van de Sainte Chapelle (tot 1248).

Italië - Bonaventura

Bonaventura (°±1218 Bagnoreggio, Orvieto +1274), treedt toe tot de orde van de Franciscanen.

Mongolenrijk - Osmanen

Een gevolg van de Mongolenstorm is, dat meer en meer Turkse Moslems zich in Klein-Azië vestigen. Dit is de aanloop naar het ontstaan van de Osmaanse Rijk.

Paus Innocentius IV

Paus Innocentius IV (tot 1254).

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Hemiksem - Sint Bernaardsabdij

Aanvang van de bouwwerken voor de abdij van Sint Bernaards in Hemiksem.

Brabant - Duitsland

Een gevolg van de strijd tussen hertog Hendrik II van Brabant tegen bisschop Koenraad van Hochstaden, is dat de eerste het graafschap Daelhem wordt toegewezen, alsook de heerlijkheden Valkenburg en Rode.
Na deze strijd kiest Hendrik II opnieuw de kant van de paus!

Vlaanderen - Henegouwen

Gravin Johanna van Vlaanderen sterft kinderloos. Ze wordt opgevolgd door haar zuster Margareta.

23 aug: gravin Margareta van Henegouwen (°1202) regeert (tot 1280). Als dochter van Boudewijn van Constantinopel (= Boudewijn IX van Vlaanderen) wordt ze ook Margareta van Constantinopel genoemd. Ze is eerst gehuwd met Borchard van Avesnes (1212). In een tweede huwelijk is ze verenigd met Willem van Dampierre (1223). Uit beide huwelijken zijn er kinderen.

1244

Italië - Thomas van Aquino

Thomas van Aquino (°1225 Rocca, Italië +1274) treedt toe tot de orde van de Dominicanen (1244), dit tegen de wil van zijn familie.

Jeruzalem

De Mohamedanen veroveren Jeruzalem op de Christenen.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Liezele

In een oorkonde vermeldt men Hendrik van Liezele, leenman van de hertog. Het is niet duidelijk of deze op Hof ten Broek woont, of op Hof Schemelbert.

Holland - Haarlem - 's Gravenzande

Graaf Willem II van Holland en Zeeland geeft stadsrechten aan Haarlem en 's Gravenzande.

1245

Concilie van Lyon

Keizer Frederik II van het Heilige Romeinse Rijk wordt afgezet en tot ketter verklaard.

Alexander van Hales (°±1186 Hales, Shropshire +1245) neemt deel aan het Algemeen Concilie van Lyon.

Frankrijk

De invloed van de Franse sculptuur breidt zich uit naar Duitsland.

Onder mecenaat van Lodewijk IX de Heilige (of de Vrome) (°1214 Poissy +1270 Tunis) wordt de Sainte Chapelle van Parijs gebouwd (tot 1248). Bedoeling is dat in die kapel de relikwieën van Baldwin II zullen worden ondergebracht.

Heilig Duits-Roomse Rijk

Keizer Frederik II wordt door paus Innocentius IV afgezet.

Mongolenrijk - Rusland

De Mongolen trekken verder door in de gebieden van Rusland.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Bornem - Vlaanderen

Margareta van Vlaanderen koopt het kasteel van Bornem, samen met het landgoed van Bornem en de hele heerlijkheid. Ze wordt hiermee dame van Bornem (tot 1263). Margareta huwt eerst met Bouchard d'Avesnes, en later met Guillaume de (Gwijde van) Dampierre.

Hemiksem - Sint Bernaardsabdij

De abdij van Sint Bernaards verhuist van Vremde naar Hemiksem, onder leiding van de tweede abt: Gosuinus Dryeman. De abt wordt door paus Innocentius IV aangesteld als collectant van de pauselijke subsidies in het niet-Franse deel van het bisdom Kamerijk.

Limburg - Walram IV

Walram IV wordt vorst van Limburg (tot 1280). Hij is een zoon van Hendrik IV.

Vlaanderen - Henegouwen

jul: Lodewijk IX van Frankrijk bemiddelt in de familiestrijd tussen de Dampierres en de Avesnes, de kinderen uit de twee huwelijken van Margareta van Constantinopel, gravin van Vlaanderen.

Hij wijst het graafschap Henegouwen toe aan Jan van Avesnes, en het graafschap Vlaanderen aan Willem van Dampierres. De strijd tussen de beide families is echter nog niet beslecht, en de Avesnes sluiten een verbond met de graven van Holland. In 1256 wordt de beslissing herbevestigd in het "Dit de Péronne".

1246

Duitsland - Raspe

Hendrik Raspe wordt tegenkoning (tot 1247).

Engeland - Wales

Llywelyn ab Gruffydd (de Laatste) komt aan de macht in Noordwest Wales (tot 1282). Hij is een kleinzoon van Llywelyn ab Iorwerth, en de laatste heerser over een vrij Wales. Hij volgt zijn oom Dafydd II op.

Europa - Buskruit

In Europa wordt buskruit voor het eerst praktisch (en gecontroleerd) toegepast.

Italië - Firenze

In Firenze begint men te bouwen aan de Santa Maria Novella kerk.

Spanje - Emiraat van Granada

Stichting van het emiraat van Granada. Het zal tot 1492 blijven bestaan.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

 

Luxemburg - Hendrik V

feb: gravin Ermesinde van Luxemburg overlijdt. Hierdoor erft graaf Hendrik V Luxemburg en La Roche. Hij was al in bezit van het graafschap Aarlen.

Holland - Willem II

3 okt: graaf Willem II van Holland wordt tot koning van Duitsland gekozen, o.a. door toedoen van hertog Hendrik II van Brabant. Hij regeert tot 1256. Om zijn beheer te steunen zoekt hij aanhangers, wat voor hem de financiële ondergang betekent. Hij moet het hoofd bieden aan Koenraad IV, maar na zijn verovering van Aken een jaar later wordt hij gekroond.

1247

Italië - Giles de Rome

Giles de Rome (of Aegidius Romanus, of Egidius Colonna) (°±1247 Rome +1316), filosoof en aanhanger van het pausdom. In 1285 wordt hij vicaris-generaal van de augustijnen. In 1292 wordt hij prior-general van de augustijnen.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Hemiksem - Sint Bernaardsabdij

Abt Gosuinus Dryeman van Sint Bernaards wordt door het Generaal Kapitel afgezet omdat hij privileges van de Orde heeft verloochend.

Brabant - Mechelen

Hendrik vanBrabant III is aan de macht (tot 1261) (°1231). Hij is een zoon van Hendrik II van Brabant de Edelmoedige, en neemt Mechelen in pand.

1248

7de Kruistocht

Koning Lodewijk IX de Heilige van Frankrijk is bekommerd om de situatie in Palestina en trekt ten strijde. Hiermee begint de 7de Kruistocht , die duurt tot 1254. De legers vertrekken vanuit Aigues-Mortes. Hij wil Egypte - de machtigste Mohammedaanse staat - heroveren en vernietigen, wat echter niet zal lukken.

Duitsland - Aken - Keulen

Koning Willem II verovert Aken, met de steun van zijn bondgenoten.

Men begint te bouwen aan Dom van Keulen. De werken gaan door tot het einde van de eeuw, maar vallen dan stil. Later, rond 1824, wordt de bouw hervat op basis van de oorspronkelijke plannen.

Spanje - Sevilla

Ferdinand III (°1199 +1252 Sevilla) neemt Sevilla in.

 

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

Grimbergen

Alicia, de erfvrouw van Grimbergen en Ninove, overlijdt. Ze is getrouwd met Godfried I van Perwez, die in 1259 overlijdt. Met dit overlijden gaat een rechtstreekse tak van de heren van Grimbergen verloren, en komen de goederen toe aan de heren van Perwez. Alicia's zuster Agnes is gehuwd met Ingelram van Perwez, een broer van Godfried van Brabant.

  1249

7de Kruistocht

Op de 7de kruistocht naar Egypte en Syrië (tot 1254) veroveren de Franse legers, geholpen door graaf Willem van Dampierre, de Egyptische stad Damiate.

 Duitsland: Gotiek

Vaartland, Klein Brabant...

Onze gewesten...

 

De wereld...

 

Vanden vos Reinaerde

Rond deze tijd wordt het middelnederlandse dierenepos "Vanden vos Reinaerde" geschreven. Het gaat over menselijke ondeugden, die echter door dieren worden uitgebeeld. Centraal staat Reinaert, een sluwe vos.

1250

Bohemen - Oostenrijk

Bohemen verwerft Oostenrijk.

7de Kruistocht

Tijdens de 7de kruistocht worden de legers geplaagd door ziekte, en lijden de manschappen aan ontbering. Gevolg is dat te troepen verslagen worden bij Mansoera. Koning Leopold IX en zijn leger wordt gevangengenomen. Enkel door een hoge losprijs te betalen, komt het leger vrij en keert terug naar Akko. Lodewijk IX keert terug via Syrië terug naar Frankrijk. Hij verblijft 4 jaar in Syrië, in afwachting van steun voor een nieuwe aanval. In die periode versterkt hij de verdediging van de steden aan de kust.

Duitsland - Koenraad IV

Keizer Frederik II overlijdt in Apulië. Hierdoor ontstaat een opsplitsing van de vorstendommen en de rijkssteden. Koning Koenraad IV (°1128 Apulië +1254 Lavello) regeert (tot 1254). Hij is een zoon van Frederik II, en de laatste van de Hohenstaufens op de troon.

Egypte - Mamelukken

De Abbasiden dynastie moet plaats ruimen voor de Mamelukken.

Frankrijk - Lodewijk IX

Door het overlijden van Frederik II, wordt Lodewijk IX de machtigste heerser op het Europese vasteland.

Italië - Pisano - Kunst

Giovanni Pisano (°±1250 +na 1314), Italiaans beeldhouwer en beschouwd als de grondlegger van de Italiaanse gotische beeldhouwkunst. Hij maakt de preekstoel van de kathedraal van Pisa, en beelden die op de gevel van de kathedraal van Siena staan. Hij is een zoon van Nicola Pisano.

De Italiaanse schilderkunst kent meer en meer succes. De stijl is van invloed in een veel groter gebied.

Zweden - Knutsson - Birger

In Zweden zetten de Upsvear Sverker de Jongere af. Ze roepen Erik Knutsson uit tot koning  hij regeert. Maar Jarl Birger (van de familie Folkunge) wint meer en meer aan macht. Uiteindelijk komt hij op de troon (tot 1266). Hij knoopt vriendschappelijke betrekkingen aan met Noorwegen en met Denemarken. Ook verovert hij het zuiden van Finland. Met de Duitse Hanze knoopt hij handelsbetrekkingen aan. Op zijn palmares komt ook dat hij een wetboek samenstelt voor het hele rijk.

Laatste wijziging 26-05-2007 - Nieuwe iconen
22-04-2007 - Omzetting naar nieuwe stijl