Kaarten

Stafkaart 1895 Willebroek
Chorografische kaart Bouge 1786
Kabinetskaart graaf de Ferraris
 

Leggers

Introductie
 

Atlassen

Popp Atlas - Intro
... Blaasveld
... Breendonk
... Heindonk
... Ruisbroek
... Tisselt
... Willebroek

Graaf Jozef de Ferraris (░20 april 1726 LunÚville + 1 april 1814 Wenen) was de eerste die een grootschalige manuscriptkaart maakte van de Zuidelijke Nederlanden.

 

Dit gebeurde in opdracht van keizerin Maria-Theresia en op 11 augustus 1770 ontstond het ontwerp voor deze kaart op schaal 1 / 11.520.

 

De opmetingen van het terrein vonden plaats in de periode van 1771 tot 1775. Verdere uitwerking gebeurde tot 1778. Obstakels op het terrein, zoals moerassen, bergtoppen, plassen... bemoeilijkten de opname, terwijl deze gegevens natuurlijk evengoed van belang zijn om te vermelden op de kaart.

 

In 1778 wordt een chorografische kaart - chorografie is de beschrijving van landen of landstreken in hun uiterlijke gesteldheid - gemaakt op een gereduceerde schaal van 1 / 86.400. De gravures hebben als doel om een gereduceerde versie van de Kabinetskaart van de Ferraris aan een breder publiek te kunnen verkopen. Deze versie van de kaart is de basis voor tal van bewerkingen, die tot het midden van de vorige eeuw zullen dienen om afgeleide kaarten te maken.

 

Hieronder volgen fragmenten van de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, die door graaf de Ferraris werden samengesteld.
Het betreft gebieden in onze regio.

 

Klik op de kleine weergave van de kaart om een grotere versie te openen.

 

Let wel...

De bestanden zijn vrij groot, en het kan even duren eer de kaarten zichtbaar zijn.

Gemakshalve wordt het fragment op groter formaat in een nieuw venster geopend.

 

 

HINGENE   MECHELEN
 

 

   

 

WILLEBROEK    
 

   

 

 

Laatste wijziging 16-02-2007 - Omzetting naar nieuwe stijl