Chorografische kaart Bouge 1786
Introductie
Cartouche
Volledige kaart
 

Deelkaarten...

LB RB
LO RO

Introductie

Graaf Jozef de Ferraris (░20 april 1726 LunÚville + 1 april 1814 Wenen) was de eerste die een grootschalige manuscriptkaart maakte van de Zuidelijke Nederlanden.

 

Dit gebeurde in opdracht van keizerin Maria-Theresia en op 11 augustus 1770 ontstond het ontwerp voor deze kaart op schaal 1 / 11.520.

De opmetingen van het terrein vonden plaats in de periode van 1771 tot 1775. Obstakels op het terrein, zoals moerassen, bergtoppen, plassen... bemoeilijkten de opname, terwijl deze gegevens natuurlijk evengoed van belang zijn om te vermelden op de kaart.

 

In 1778 wordt een chorografische kaart - chorografie is de beschrijving van landen of landstreken in hun uiterlijke gesteldheid - gemaakt op een gereduceerde schaal van 1 / 86.400. De gravures hebben als doel om een gereduceerde versie van de Kabinetskaart van de Ferraris aan een breder publiek te kunnen verkopen. Deze versie van de kaart is de basis voor tal van bewerkingen, die tot het midden van de vorige eeuw zullen dienen om afgeleide kaarten te maken.

 

EÚn van de mooiste bewerkingen is de Chorografische Kaart van de Oostenrijkse Nederlanden uit 1786, door Jean-Baptiste de Bouge (░1757 +1833). Hij begon als medewerker van graaf de Ferraris, en wordt later uitgever van kaarten.

De gravures voor deze kaart werden vervaardigd door Jeanne Maillart. In totaal zijn er 16 bladen (32,5 x 40,5 cm), die het gebied van de huidige BeNeLux beslaan.

 

 

 

 

Maak gebruik van het menu aan de linkerkant om zowel de cartouche als de deelfragmenten te bekijken op groter formaat.

De cartouche - geplaatst op het eerste vel - is uitgevoerd in rococostijl en bevat een opdracht aan de hertog van Arenberg.
Hierin staat ook de legende voor de kaart.

 

Als interesse-gebied Klein-Brabant en Vaartland op deze website, zijn een aantal fragmenten van de omgeving opgenomen. Hieronder een overzicht.

 

 

 

Laatste wijziging 16-02-2007 - Omzetting naar nieuwe stijl